Stressgevoelig? Zo voorkom je vakantiestress

De één is nu eenmaal gevoeliger voor stress dan de ander. En waar de één een paar uur voor vertrek wat dingen in zijn koffer mikt, slaapt de ander al een week slecht alleen al door het idee dat hij op reis gaat. Als jij enigszins tot die laatste categorie behoort, dan is dit artikel wat voor jou. Want wat kun je nou doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat je gestresst op vakantie gaat?

Het waarom van stress

Daarvoor is het allereerst belangrijk om te kijken waar die stress vandaan komt. Want waar ben je nu eigenlijk bang voor? Vaak zit dat het in dingen als: bang zijn dat je essentiële dingen vergeet, bang zijn om het vliegtuig te missen, niet goed weten wat je te wachten staat, bang zijn om ziek te worden, etc. Het is met name een ‘controle-ding’. Wat als er iets onprettigs gebeurt en je hebt er geen oplossing voor? Die kans is natuurlijk groter als je je ver van je vertrouwde omgeving bevindt met alleen de door jou meegenomen spullen.

Wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Als je voor jezelf kunt benoemen waar je stress vandaan komt, dan kun je gelijk ook een stuk makkelijker relativeren door jezelf de volgende vraag te stellen: wat is nu echt het ergste wat er kan gebeuren? Als je daar serieus antwoord op geeft, kun je vaak al wel inzien dat je angsten niet altijd even realistisch zijn. Toch neemt dat lang niet altijd de angst weg en het is belangrijk dat je jezelf daarin serieus neemt. Je hebt geruststelling nodig en die mag je jezelf daarom best geven.

Hieronder geef ik je mijn beste tips om rustig op vakantie te gaan. Het belangrijkste daarvoor is een goede planning en voldoende tijd en dus rust om zaken te bedenken.

1. Wat moet er echt vóór de vakantie gebeuren?

De voorbereiding van de vakantie zelf, werkzaken die afgerond moeten worden of de zorg voor je huisdieren die achterblijven. Er is altijd genoeg te doen voordat je weg kunt. Om rustig op vakantie te gaan, kun je jezelf het beste ruim van tevoren de volgende vraag stellen: wat moet er echt nog vóór mijn vakantie gebeuren?

2. Plan alles in wat er ook ná kan

Voor wat betreft de dingen die ook ná je vakantie kunnen gebeuren, is het belangrijk om deze vast zorgvuldig in te plannen, want daar wil je je tijdens je vakantie niet mee bezig hoeven houden. Om diezelfde reden is het fijn om na terugkomst ook nog minimaal een paar dagen vrij te hebben. Zo kun je echt rustig thuiskomen, de wasjes draaien en je weer voorbereiden op wat er daarna komt.

3. Projecten

Alles wat je nog voor je vakantie moet doen, vat je samen in projecten. Een project bestaat altijd uit meerdere acties. Zo is ‘het vernieuwen van je paspoort’ een project dat bestaat uit acties als ‘een online aanvraag doen’, ‘een nieuwe pasfoto laten maken’, etc.

Voorbeelden van projecten:

  1. Werkproject afronden;
  2. Eindfeest school organiseren;
  3. Opvang kat regelen;
  4. Paspoort laten vernieuwen, etc.

4. Wat is de eerstvolgende actie?

Voor elk project vraag je je nu af: ‘Wat is de eerstvolgende actie?’. En deze schrijf je op een actielijst of plan je in je agenda. Zorg dat elke actie concreet is en een werkwoord bevat zoals ‘de tuinman bellen’, ‘email aan … schrijven’, etc. Zo kan voor het regelen van de opvang voor de kat de volgende actie ‘een dierenpension zoeken op internet’ zijn.

Voor sommige zaken maak je een aparte checklist, zoals voor de spullen die je mee wilt nemen op vakantie of voor de spullen die je daarvoor nog moet kopen. Het is belangrijk om hier voldoende energie in te steken, want je voelt je pas rustig als je lijsten ook volledig zijn. Als je later nog iets bedenkt, schrijf je het er gelijk bij. Dan is maar uit je hoofd en dat geeft weer rust.

5. Nu kun je aan de slag!

Nu heb je het belangrijkste werk gedaan en is een kwestie van regelmatig je lijstjes erbij pakken en kijken hoe het staat met je projecten. Je gaat iedere keer dat je kijkt elk project langs en vraagt je af: ‘Wat is nu de eerstvolgende actie?’, net zolang totdat elk project afgerond is.

Als je hier tijdig mee begint, is de kans een stuk kleiner dat je nog belangrijke dingen vergeet. Je hebt dan ook genoeg tijd om zaken uit te zoeken over je vakantiebestemming die belangrijk voor je zijn om te weten. Dat geeft rust en het vermindert de kans op stress. En wist je dat uitgerust vertrekken de beste manier is om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie?

Ik wens je een hele fijne en vooral rustige vakantieperiode toe!

 

P.S. Wat zijn jouw beste tips om ontspannen op vakantie te gaan? Deel je ze hieronder met me?

Plaats een reactie