Wat je in deze Coronatijd kunt leren van je kinderen

Tja, daar zit je dan, thuis met je kinderen. En dat niet alleen. Er wordt van je verwacht dat je naast hun vader of moeder nu ook hun meester of juf bent en o ja, je hebt ook nog je eigen werk te doen, plús het huishouden. Het recept om overwerkt én overprikkeld te raken, vooral als je je taken erg serieus neemt.

Maar tegelijkertijd is deze tijd met je kinderen (en partner!) thuis een kans om belangrijke dingen over jezelf te leren en dus te groeien.

Waar normaal gesproken de strijd zich misschien beperkt tot eten, tanden poetsen of naar bed gaan, heb je nu met al dat schoolwerk erbij en de rommel van zoveel mensen in huis ruimschoots stof tot strijd voor de hele dag. 😉

Dat lijkt heel ellendig, zeker als je middenin een negatief patroon zit met elkaar, en toch is het maar net hoe je het bekijkt. Want elk moment dat jij geraakt wordt door iets wat de ander zegt of doet, is een groeikans voor jou. Als je leert observeren wat er in jou gebeurt en welk gedrag van je kinderen (of dus je partner) bij jou bepaalde emoties en gedachten triggeren, dan kun je deze periode gebruiken om een nieuwe liefdevollere relatie met elkaar op te bouwen. Ik geef je hier een aantal tips over hoe je dat kunt doen.

1. Realiseer je dat wat in jou geraakt wordt van jou is en dat het gedrag van ander slechts de aanleiding is en niet de oorzaak

Het is als ik met mijn vinger op jouw blauwe plek druk. Dat doet zeer, maar dat komt met name door jouw blauwe plek. Als die er niet was, dan deed het geen pijn.

2. De oplossing zit hem in introspectie, niet zozeer in het gedrag van de ander

Met andere woorden: je kunt tot op een zekere hoogte invloed uitoefenen op de vinger (het gedrag van de ander), maar de werkelijke verandering vindt plaats als jij ‘je blauwe plek’ heelt. Het is dus belangrijk dat je gaat kijken naar wat de ander bij jou aanraakt. Met name je kinderen voelen haarfijn aan waar jouw zere plekken zitten en ze drukken erop omdat ze diep van binnen willen dat jij groeit. Hun gedrag aanpakken is dus meestal niet de (eerste) oplossing.

3. Reflecteer op gedrag dat strijd oplevert of je raakt

Soms helpt het om het op te schrijven: welk soort gedrag bij je kind of welke dynamiek tussen jullie levert ruzies op, maakt je verdrietig of bezorgd? Denk bijvoorbeeld aan het home-schoolen: wanneer gaat het mis tussen jullie? En wat gebeurt er vervolgens in jou?

4. Je kind is je spiegel

Je kind laat je vaak (in extremere vorm) een deel van jezelf zien dat je hebt ontkend (een schaduwkant) en je meer mag ontwikkelen of spiegelt je juist een deel dat erg sterk aanwezig is en wel een toontje lager zou mogen zingen. Denk aan de situatie van punt 3. Welke (verborgen) kant van jou laat jouw kind je zien?

5. Laat licht schijnen op je schaduwkanten en wees daarin mild en liefdevol voor jezelf

Als je op deze manier bijvoorbeeld ontdekt dat je de lat voor jezelf en anderen wel erg hoog legt en dat je kind daarop reageert, bedenk dan eens hoe dat eigenlijk komt en welke diepere pijn of dieper verlangen er zit dat jouw liefde en aandacht nodig heeft. Het is vaak al voldoende dat je in gedachten licht laat schijnen op dat deel van jezelf dat je tijdelijk vergeten was en heel mild en liefdevol voor jezelf bent.

6. Perfectie bestaat niet

Het is een valkuil om iets van jezelf te ontdekken en jezelf daarop gelijk een afbrander te geven. Onthoud daarom: perfectie bestaat niet. We groeien als persoon, als ouders en partners met en door elkaar.

Laten we deze periode vooral aangrijpen om te groeien in mildheid en liefde naar onszelf. De rest volgt vanzelf.

 

Lopen de spanningen in jouw gezin wel erg hoog op en kun je wel wat begeleiding gebruiken? Ik coach en begeleid familieopstellingen momenteel via Skype. Neem gerust contact met me op voor je vragen.

 

Plaats een reactie