Wat jouw omgeving je spiegelt

Je hoort er de laatste tijd vaker over: spiegelen. Je omgeving (denk aan je huis, je kinderen, je partner, de dingen die om je heen gebeuren) laat jou iets zien over jezelf. Dat klinkt misschien nogal vaag, maar dat is het niet. In dit artikel leg ik je uit hoe spiegelen werkt. Het zal je ook duidelijk worden waarom het voor jezelf en de relaties met de mensen om je heen zo belangrijk is dat je hier inzicht in hebt.

Spiegelen, hoe werkt dat?

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je iets zonder slechte bedoelingen deed of zei waarmee je bij een ander een zere plek raakte en een negatieve reactie teweegbracht. Andersom zul je vast weleens boos of verdrietig geweest zijn nadat iemand je iets gezegd had wat je raakte, of dat nu wel of niet de bedoeling was van de ander.

Wie is er op zo’n moment verantwoordelijk en waarvoor?

Laten we voorop stellen dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag. Als ik iemand een ‘klootzak’ noem, dan kan ik een boze reactie verwachten. Maar heel vaak zijn de dingen die we doen of zeggen helemaal niet negatief en ze zijn er ook niet op gericht om een ander te kwetsen. Toch kunnen ze een ander soms raken.

Denk bijvoorbeeld aan je partner die ineens uit zijn vel springt nadat je hem vriendelijk en oprecht zonder bijbedoelingen vraagt of hij al boodschappen heeft gedaan. Waarom wordt hij boos?

Projectie

De reden hiervoor is dat hij niet reageert op wat er op dat moment gebeurt, namelijk op jouw simpele vraag. Hij reageert op de gedachten en de emoties die bij hem worden getriggerd door jouw vraag. En deze worden getriggerd omdat er iets ouds en onopgelosts in hem zit, wat vaak niets met jou te maken heeft maar bijvoorbeeld met zijn vader die hem als kind bekritiseerde. Dit is de manier waarop we dat wat zich in onszelf afspeelt op een ander projecteren.

Blauwe plekken

Het is dus belangrijk om je te realiseren dat als jij je geraakt voelt, er iets in jou geraakt is wat jou toebehoort en niet de ander. Er wordt oud zeer, een soort emotionele blauwe plek geraakt waar alleen jij verantwoordelijk voor bent en die niemand anders voor je kan oplossen. Terwijl iedereen dus verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag, is iedereen daarnaast ook verantwoordelijk voor zijn eigen ‘blauwe plekken’, zijn eigen emoties.

Slachtofferrol

Als je merkt dat je geraakt wordt, kun je twee dingen doen: je legt de volledige verantwoordelijkheid bij de ander en stapt in een slachtofferrol, óf je neemt verantwoordelijkheid voor dat stukje wat van jou is: namelijk jouw emoties, jouw onverwerkte stukje dat slechts aangeraakt wordt door de ander.

Terug naar het spiegelen

Op de manier die ik hierboven beschrijf spiegelen we elkaar (vaak onbewust) continu. De ander is mijn spiegel omdat hij door de dingen die hij doet of zegt op mijn ‘blauwe plekken’ drukt en mij zo laat zien wat er in mij nog onopgelost is en waar ik nog kan groeien.

Maar spiegelen werkt zowel positief als negatief: als ik een mooie eigenschap in een ander bewonder, dan resoneert dat met een mooi stukje in mezelf. Als ik oordeel over een ander, dan oordeel ik ook over mezelf. Als ik moeite heb om anderen te vertrouwen, dan kan ik me afvragen of ik mezelf wel volledig vertrouw.

In je kracht

Als je je dit ten diepste realiseert, dan verandert het je leven. Dit inzicht zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheid gaat nemen voor jezelf: voor je eigen handelen en je eigen emoties. Het brengt je werkelijk in je kracht. Je kunt de ander zelfs dankbaar zijn voor wat hij je over jezelf laat zien, ondanks dat je zijn gedrag onacceptabel vindt. Je gaat duidelijker zien wat bij de ander hoort (en wat dus niets met jou te maken heeft) en wat bij jezelf. Dit alles heeft een zeer positieve invloed op je leven en je relaties.

Begin dus met je dit inzicht eigen te maken door je iedere keer als je merkt dat je geraakt wordt te realiseren dat jouw blauwe plek van jou is en van niemand anders. Alleen jíj kunt daar iets aan veranderen. Hoe? Dat leg ik je een volgende keer uit.

 

Wil je weten wat jouw kind of stiefkind je spiegelt met zijn gedrag of problemen? Kijk dan eens of mijn traject Jouw kind, jouw spiegel wat voor jou is.

Of ben je toe aan een directe oplossing voor jouw ‘blauwe plekken’? Neem gerust contact met me op!

 

Meer artikelen lezen?

Emoties: ze voelen wel gek, maar doen geen pijn.

Kwetsbaar in Miami Beach: over de kracht van kwetsbaarheid

 

6 gedachten over “Wat jouw omgeving je spiegelt”

  1. Dag Suzanne,
    Wat mooi en treffend omschreven. Ik had zo vaak gehoord “je omgeving spiegelt je zo veel”. Ik begreep het nooit. Nu begin ik het te begrijpen, in die zin: de stof begrijp ik … nu in de praktijk. Maar dat komt vast, tijd voor nemen.

    Je eindigt het artikel met ….
    Begin dus met je dit inzicht eigen te maken door je iedere keer als je merkt dat je geraakt wordt te realiseren dat jouw blauwe plek van jou is en van niemand anders. Alleen jíj kunt daar iets aan veranderen. Hoe? Dat leg ik je een volgende keer uit.

    In welk artikel heb je hierover het e.e.a. uitgelegd?

    Ik hoor graag van je!

    Ik heb net je video van dag 1 bewust opruimen gezien. Ga zo maar eens een plank bewust opruimen. Ik ben ervan overtuigd dat dit zoveel met je kan doen, daar was ik eigenlijk al wel van overtuigd. Maar wat heeft me altijd tegen gehouden? Ik weet het (nog) niet.

    Groeten Erna

    Beantwoorden
    • Dag Erna,

      Dank je wel voor je reactie op mijn artikel. Ik schrijf verschillende artikelen waarin dit thema aan bod komt, bijvoorbeeld dit artikel: http://www.waarhethartvolvanis.nl/emoties/zo-stap-je-uit-je-slachtofferrol/

      Ook dag 2 van mijn gratis minicursus gaat over het doorvoelen van emoties, heb je die al gedaan?

      Mocht je meer hulp nodig hebben, stuur me dan maar even een berichtje. Dan kunnen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie.

      Hartelijke groet, Suzanne

Plaats een reactie