Kun jij ‘ja!’ zeggen tegen het leven?

‘Ja’ zeggen tegen het leven? Toen ik dit voor het eerst hoorde, begreep ik niet goed wat ermee bedoeld werd. We leven toch allemaal en ja, we gaan ook een keer dood. Waar moet ik dan bewust ‘ja’ tegen zeggen?

In de loop van de tijd werd het me steeds duidelijker wat het betekent om werkelijk ‘ja’ te zeggen tegen het leven en waarom het zo belangrijk is. Ik merkte namelijk steeds meer hoe vaak ik eigenlijk nee zei tegen wat me overkwam. Want het is makkelijk om van het leven te houden als alles op rolletjes loopt.

Hoe vaak zeg jij innerlijk nee?

Maar er gebeuren onvermijdelijk in elk leven dingen die je niet zomaar één, twee, wilt of kunt accepteren. Als je partner je verlaat, je je baan kwijtraakt, of als je ziek wordt. En zo zijn er ook een heleboel (hele) kleine tegenslagen: je stoot je teen, je kind weigert zijn tanden te poetsen, de tandarts ontdekt een gaatje bij je of het regent op je verjaardag. Hoe ga je ermee om? Hoe vaak zeg jij innerlijk nee tegen wat je overkomt?

Oefening baart kunst

Het is een hele kunst en het vergt veel oefening om ja te leren zeggen tegen wat je ook maar overkomt. Want hoe vaak verzetten we ons niet? Gaat onze energie naar ons innerlijk nee.

Maar wist je dat het enorm bevrijdend is om ja te zeggen? Dat betekent niet dat je leuk hoeft te vinden wat je overkomt. Nee, het betekent dat je ja zegt tegen wat het in je oproept, zelfs als je er diep door geraakt wordt.

Ouderschap

Toen ik in 2013 moeder werd, stopte ik met naar het nieuws kijken. Ik kon de ellende van de wereld niet langer aanzien. Elke keer als ik leed zag, zeker als het om kinderen ging, dan huilde ik vanbinnen. En dat verdriet wilde ik niet, dus ik drukte het weg. Wat ik me niet realiseerde was dat het niet ging om ‘het leed in de wereld’ maar om wat er in mij aangeraakt werd. Het ging om het gewonde kind in mij.

Ja zeggen tegen je innerlijk kind

En door heel bewust ‘het leed van de wereld’ te mijden, meed ik onbewust het kind in mij dat verdriet had en mijn aandacht nodig had. Wat ik mocht leren was er ja tegen te zeggen. Dit is overigens wat het ouderschap doet met mensen. Je eigen kind (maar dus ook andere kinderen) laten je iets zien over het kind in jou, over een stukje dat in jou nog geheeld mag worden.

In je kracht

Maar goed, terug naar het leven. Ja zeggen tegen het leven betekent dus ja zeggen tegen alles wat er in jou aangeraakt wordt door wat je meemaakt. En het mooie ervan is dat het je in je kracht brengt. Het maakt dat je in contact blijft met je volwassen zelf en werkelijk (in het hier en nu) leeft. Het maakt dat je niet langer handelt vanuit oude pijn, juist omdat deze er mag zijn.

Maak van jouw nee een ja

Begin op te merken wanneer je nee zegt tegen het leven en kijk dan heel bewust of je van jouw nee een ja kan maken. Of je bewust je verzet los kunt laten en kunt omarmen wat er is en wat er in je aangeraakt wordt.

Je kunt je ervaring hieronder met me delen.

2 gedachten over “Kun jij ‘ja!’ zeggen tegen het leven?”

  1. Lieve Suus, wat kloppen jou blogs altijd mooi bij het proces waar ik op dat moment net in zit. Ik ga “ja” zeggen tegen het leven. Liefs Monique

    Beantwoorden
  2. Wanneer je ja zegt tegen het leven, durf je nee te zeggen tegen anderen.
    Dit vind ik een mooie ontdekking voor mezelf om weer verder mee te kunnen in mijn proces.
    Ik neem de uitdaging aan, ja zeggen tegen het leven.

    Beantwoorden

Plaats een reactie