Het Coronavirus: vijand of vriend?

Het is een rare, onwerkelijke tijd. Daar zijn we het allemaal wel over eens. We bevinden ons in een staat van verwarring: wat gebeurt ons nu?! De realisatie dat we geen controle kunnen uitoefenen over deze situatie roept angst op. Niet zo heel lang geleden schreef ik een artikel over angst, dat nu nog actueler lijkt dan toen: Ontdek hoe angst jouw leven beheerst.

Ik legde erin uit dat angst een alertheid in je creëert die je een gevoel van controle geeft. Het is onze primaire afweer. Maar we weten allemaal heel goed dat we maar bar weinig controle kunnen uitoefenen op de huidige situatie.

Het beste wat je dus nu kunt doen is je angsten in de ogen kijken, zodat je weer adekwaat en vanuit liefde kunt handelen. Dat kan in deze situatie simpelweg betekenen dat je vanuit kalmte handelt en stopt met hamsteren zodat artsen en verplegers na hun lange dienst ook nog iets te eten vinden in de supermarkt en zodat de voedselbanken weer iets hebben om uit de delen aan de mensen die het veel harder nodig hebben dan jij en ik.

Corona als spiegel

Pas als je de innerlijke verschuiving kunt maken van angst- naar liefdesbewustzijn, dan kun je eerlijk gaan kijken naar wat deze situatie je te vertellen heeft en naar wat deze je oplevert. Je kunt dan gaan beseffen dat alles wat je om je heen ervaart een spiegel is. Dat is deels persoonlijk omdat er bij iedereen eigen stukken worden aangeraakt. Maar ik denk dat er ook een grote les voor ons als mensheid in zit: een les in nederigheid.

Een toontje lager zingen

We worden massaal gedwongen een toontje lager te zingen. Want zoals we nu merken, niemand is onaantastbaar, ook jonge en gezonde mensen niet. We worden met elkaar gedwongen om volledig stil te staan. De hele wereld ligt plat. Iedereen zit thuis, met zijn partner en zijn kinderen.

Dat is voor velen heel confronterend: vluchten is niet meer mogelijk. Je kunt niet meer vluchten in je werk, in activiteiten buitenshuis, in het zoveelste feestje of reisje.

We worden gedwongen om terug te gaan naar de basis: naar ons huis en ons gezin. En bij die basis hoort ook de aarde, de natuur: de natuur buiten ons maar ook onze eigen ‘natuur’. We worden gedwongen weer te luisteren naar wat de aarde, die we zo lang als vanzelfsprekend behandeld hebben, ons te vertellen heeft. En dit alles is een groot geschenk. De lucht is heel lang niet meer zo schoon geweest en de vogels fluiten harder dan ooit. Of is het misschien dat we de vogels weer horen omdat we eindelijk stilstaan en tot rust komen?

Verzet of overgave

We hebben nu de keus: verzet of overgave, angst of liefde. Je kunt ervoor kiezen om alsnog te vluchten door de hele dag op social media te zitten of aan de lopende band te netflixen. Je kunt ervoor kiezen om elk alarmerend nieuwsbericht te lezen en je helemaal mee te laten zuigen in de angst. Maar je kunt ook luisteren naar wat deze situatie van ons vraagt: naar binnen keren, terug naar de basis, het contact met de aarde en met ónze natuur herstellen.

Immuunsysteem

En daar is ook ons immuunsysteem mee geholpen: yoga of meditatie, wandelen of sporten in de natuur, zonlicht, voldoende slaap en veel groente en fruit. Dat is wat we nu nodig hebben. Daarnaast is het belangrijk om juist nu te investeren in verbinding met anderen. Eenzaamheid is namelijk funest voor het immuunsysteem. En ook al kan dat nu misschien niet altijd fysiek, gelukkig zijn er dankzij de moderne technologie een tal van andere mogelijkheden.

Laten we dit virus dus behandelen als onze vriend en vooral luisteren naar de boodschap die het voor ons heeft. Ik weet inmiddels maar al te goed dat strijd nooit de oplossing is. Als de energie die jij uitstraalt strijd is, dan is strijd wat je zult krijgen. Kies daarom beter voor liefde, acceptatie en vertrouwen.

Plaats een reactie