Samengesteld gezin

Er zijn zoveel samengestelde gezinnen die uiteindelijk toch weer uit elkaar vallen. En dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat een samengesteld gezin vaak voor flinke uitdagingen komt te staan: ruzies met een ex-partner, gebrek aan erkenning van de stiefouder, kinderen die kampen met loyaliteitsconflicten, problemen tussen partners omdat ze niet op één lijn zitten voor wat betreft de opvoeding en noem maar op…

 

Hoe kom je tot verbinding als er zoveel verdeeldheid heerst in je gezin?

"

Onrealistische verwachtingen
Eén van de belangrijkste oorzaken van de problemen in veel samengestelde gezinnen is een onrealistisch verwachtingspatroon. Vaak kennen partners maar één model, namelijk dat van een zogenaamd kerngezin: vader, moeder en kinderen. Op het moment dat deze partners een samengesteld gezin gaan vormen, verwachten ze dikwijls dat dit nieuwe gezin net zo zal functioneren als het kerngezin dat ze kennen. Maar daarmee gaan ze voorbij aan een heleboel belangrijke verschillen.

Kenmerken, verlangens en erkenning
In dit traject help ik jou en en je partner inzicht te krijgen in de belangrijkste kenmerken van het samengesteld gezin. Je gaat inzien waarom je in jouw gezin tegen bepaalde problemen aanloopt. Samen denken jullie na over waar jullie naar verlangen als gezin. Met elkaar zoeken we vervolgens naar oplossingen waarbij ieder lid van het gezin erkend wordt in zijn of haar verleden en positie in het huidige gezin.

Stiefplan
Tijdens dit traject maken we onder andere gebruik van het Stiefplan: een soort ouderschapsplan voor samengestelde gezinnen met een informeel karakter. Het Stiefplan dient als middel om samen met je partner in gesprek te gaan en tot afspraken te komen, waarbij jullie proberen de gezinssituatie voor elk gezinslid zo ideaal mogelijk te laten zijn. In dit plan nemen de thema’s op die op jullie persoonlijke situatie van toepassing zijn. Denk aan de opvoeding van de kinderen, de omgang met de ex-partner, vakanties of de rolverdeling tussen ouder en stiefouder. We kijken daarnaast altijd ook naar wat jullie als partners bindt en hoe jullie je relatie, die immers de basis vormt voor jullie gezin, kunnen blijven voeden.

 

Individuele sessies
Als jullie tijdens een sessie merken dat bij jou of bij je partner oud zeer aangeraakt wordt dat aandacht nodig heeft, dan kan het fijn zijn om daar een aparte individuele sessie aan te wijden. Het is altijd mogelijk om een aantal van deze individuele sessies toe te voegen aan het traject. Uiteindelijk wordt een samengesteld gezin gevormd door individuen en als ieder individu goed in zijn vel zit, dan komt dat het gezin ten goede.

Wil jij graag een traject doen, maar voelt je partner er niets voor? Neem dan toch contact met me op. Jij kunt alleen al een groot verschil maken voor jullie gezin.

‘Suzanne heeft heel goed naar ons geluisterd en ons beide tot nieuwe inzichten laten komen. Zover waren we samen nooit gekomen.’

Voor wie is dit traject geschikt?

Dit traject is geschikt voor alle ouders en stiefouders die:

  • willen gaan samenwonen en deze stap zo goed mogelijk willen voorbereiden.
  • al samenwonen maar verdeling of andere problemen ervaren binnen hun gezin.
  • beter met elkaar willen communiceren.
  • meer inzicht willen krijgen in de dynamiek van hun gezin.
  • graag afspraken willen maken met elkaar om hun gezin beter te laten functioneren.
  • willen onderzoeken wat ze bindt en een gezamenlijke intentie willen formuleren.

 

Kortom, voor alle ouders en stiefouders die een succes willen maken van hun nieuwe gezin!

Een helpende hand op je pad

Tijdens de sessies worden jullie begeleid door mij: Suzanne Bramante-van der Poel. Als moeder van een zoon en stiefmam van de drie kinderen van mijn man weet ik als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn om een samengesteld gezin te vormen waarin iedereen zich erkend voelt en zijn eigen plek in kan nemen. Ik weet ook hoe kinderen kunnen lijden onder een scheiding en onder het feit dat hun ouders maar niet met elkaar door een deur kunnen. Het vergt veel geduld en ook de bereidheid om de eigen behoeftes ondergeschikt te maken aan het welzijn van het hele gezin.

Naast mijn persoonlijke ervaring heb ik de nodige professionele ervaring met het werken met ouders. Ik werk met deze ouders vanuit mijn ervaring als emotie-therapeut (The Journey), spiegelcoach (PresentChild), systemisch coach (NTI NLP) en Stiefplancoach. In mijn sessies staat gelijkwaardigheid centraal: ik begeleid mensen in hun ontdekkingstocht naar zichzelf. Ik geef dus geen pasklare antwoorden, maar houd jullie een spiegel voor zodat jullie je eigen antwoorden en inzichten leren vinden.

Liever één of een paar losse sessies? Dit zijn de mogelijkheden!

Misschien voel je meer voor één of meer losse afspraken. Dit zijn de mogelijkheden:

Coaching 1-1,5 uur: € 90,- (incl. 21% btw)

Verdiepingssessies (Coaching, Journey, Systemisch werk) 1,5-2 uur: € 130,- (incl. 21% btw)

Reiki-behandeling 1 uur: € 65,- (incl. 21% btw)

De omschreven duur van de sessie is een indicatie. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat de sessie een afgerond geheel is. Dat jij de antwoorden gevonden hebt die je zocht en weer helemaal het gevoel hebt dat je verder kunt. Vaak is er na de sessie nog een coach/contact-moment via de telefoon of mail. Je krijgt soms oefeningen mee waar ik je op afstand nog mee begeleid. Uiteindelijk is elke sessie maatwerk!

Neem gerust contact met me op voor al je vragen!