Samengesteld gezin

Er zijn zoveel samengestelde gezinnen die uiteindelijk toch weer uit elkaar vallen. En dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat een samengesteld gezin vaak voor flinke uitdagingen komt te staan: ruzies met een ex-partner, gebrek aan erkenning van de stiefouder, kinderen die kampen met loyaliteitsconflicten, problemen tussen partners omdat ze niet op één lijn zitten voor wat betreft de opvoeding en noem maar op…

 

Hoe kom je tot verbinding als er zoveel verdeeldheid heerst in je gezin?

"

Onrealistische verwachtingen
Eén van de belangrijkste oorzaken van de problemen in veel samengestelde gezinnen is een onrealistisch verwachtingspatroon. Vaak kennen partners maar één model, namelijk dat van een zogenaamd kerngezin: vader, moeder en kinderen. Op het moment dat deze partners een samengesteld gezin gaan vormen, verwachten ze dikwijls dat dit nieuwe gezin net zo zal functioneren als het kerngezin dat ze kennen. Maar daarmee gaan ze voorbij aan een heleboel belangrijke verschillen.

Kenmerken, verlangens en erkenning
Tijdens dit traject help ik jou en en je partner inzicht te krijgen in de dynamiek, de centrale thema’s en de valkuilen van het samengesteld gezin. Je gaat inzien waarom je in jouw gezin tegen bepaalde problemen aanloopt. Samen denken jullie na over waar jullie naar verlangen als gezin. Ik help jullie zoeken naar oplossingen waarbij ieder lid van het gezin erkend wordt in zijn of haar verleden en positie in het huidige gezin.

Stief & Co
Het coachen van samengestelde gezinnen doe ik als stiefcoach via Stief & Co, een landelijk netwerk van professionals dat kennis en kunde deelt op het gebied van het samengesteld gezin. Het STIEFconcept waarmee wij werken dient als middel om samen met je partner in gesprek te gaan en inzicht te krijgen in de dynamieken en valkuilen van jullie samengestelde gezin. We kijken naar jullie onderlinge communicatiepatronen en -stijlen, naar jullie taken en verantwoordelijkheden als (stief-)ouder en naar alle thema’s op die op jullie persoonlijke situatie van toepassing zijn.

 

Denk aan de opvoeding van de kinderen, de omgang met de ex-partner of de vakanties. We kijken altijd ook naar wat jullie als partners bindt en hoe jullie je relatie, die immers de basis vormt voor jullie gezin, kunnen blijven voeden.

Wil jij graag een traject of sessie doen, maar voelt je partner er niets voor (dit maak ik regelmatig mee)? Investeer dan in jezelf en in jullie gezin door van jouw kant de verandering in gang te zetten. Jij kunt alleen al een groot verschil maken voor jullie gezin.

 

‘Suzanne heeft heel goed naar ons geluisterd en ons beide tot nieuwe inzichten laten komen. Zover waren we samen nooit gekomen.’

Voor wie is dit traject geschikt?

Dit traject is geschikt voor alle ouders en stiefouders die:

  • willen gaan samenwonen en deze stap zo goed mogelijk willen voorbereiden.
  • al samenwonen maar verdeling of andere problemen ervaren binnen hun gezin.
  • beter met elkaar willen communiceren.
  • meer inzicht willen krijgen in de dynamiek van hun gezin.
  • graag afspraken willen maken met elkaar om hun gezin beter te laten functioneren.
  • willen onderzoeken wat ze bindt en een gezamenlijke intentie willen formuleren.

 

Kortom, voor alle ouders en stiefouders die een succes willen maken van hun nieuwe gezin!

Suzanne Bramante

Als moeder van een zoon en stiefmam van de twee zoons en de stiefdochter van mijn man weet ik als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn om een samengesteld gezin te vormen waarin iedereen zich erkend voelt en zijn eigen plek in kan nemen. Ik weet ook hoe kinderen kunnen lijden onder een scheiding, zeker als hun ouders maar niet met elkaar door een deur kunnen. Het vergt veel geduld en ook de bereidheid om het welzijn van het gezin als geheel als prioriteit te zien.

Naast mijn persoonlijke ervaring heb ik de nodige professionele ervaring met het werken met ouders. Ik werk met deze ouders vanuit mijn ervaring als emotie-therapeut (Journey Practitioner), spiegelcoach (PresentChild), systemisch coach (familieopsteller) en Stiefcoach. In mijn sessies staat gelijkwaardigheid centraal: ik begeleid mensen in hun ontdekkingstocht naar zichzelf. Ik geef dus geen pasklare antwoorden, maar houd jullie een spiegel voor zodat jullie je eigen antwoorden en inzichten leren vinden.

Liever een aantal losse sessies?

Kijk voor de mogelijkheden en tarieven op de website van Stief & Co of neem contact met mij op.