Samengesteld gezin

Er zijn zoveel samengestelde gezinnen die uiteindelijk toch weer uit elkaar vallen. En dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat een samengesteld gezin vaak voor flinke uitdagingen komt te staan: ruzies met een ex-partner, stiefkinderen waar je niet mee overweg kunt, kinderen die kampen met loyaliteitsconflicten, problemen tussen partners omdat ze niet op één lijn zitten voor wat betreft de opvoeding en noem maar op…

 

Hoe kom je tot verbinding als er verdeeldheid heerst in je gezin?

"

Onrealistische verwachtingen
Eén van de oorzaken van de problemen in veel samengestelde gezinnen is een onrealistisch verwachtingspatroon. Vaak kennen partners maar één model, namelijk dat van een zogenaamd kerngezin: vader, moeder en kinderen. Op het moment dat deze partners een samengesteld gezin gaan vormen, verwachten ze dikwijls dat dit nieuwe gezin net zo zal functioneren als het kerngezin dat ze kennen. Maar daarmee gaan ze voorbij aan een heleboel belangrijke verschillen.

Verantwoordelijkheid
Het is daarom belangrijk om zicht te hebben op de kenmerken, de centrale thema’s en de valkuilen van het samengesteld gezin. Toch merk ik in mijn praktijk dat met kennis hierover alleen de problemen meestal niet opgelost zijn. En dat heeft een andere belangrijke reden, namelijk: dat we de oplossing van de problemen in ons gezin dikwijls buiten onszelf zoeken. We denken dat alles beter zou gaan als onze partner, de ex of onze stiefkinderen maar zouden veranderen.

Eén-op-één coaching
Maar wat nu als je partner, zijn/haar ex of je stiefkinderen je eigenlijk met hun gedrag belangrijke informatie geven over wat er in jou nog aandacht nodig heeft, nog opgelost of geheeld mag worden? Wat nu als jij zelf veel meer in de hand hebt dan je denkt? Anders dan vele andere Stiefcoaches, werk ik meestal één-op-één met cliënten. We kijken samen wat er in jou aangeraakt wordt. We kijken naar jouw plek in het samengestelde gezin. Wat heb jij hierin voor jezelf en daarmee indirect voor je gezin te doen? We nemen hierbij ook altijd je eigen gezin van herkomst mee. 

Werken met jou en je partner
Ook als ik werk met jou en je partner samen, dan ligt de nadruk eerst en vooral op jullie eigen proces, plek en aandeel in het gezin. Het is daarom een voorwaarde als jullie samen willen komen dat ieder van jullie bereid is om te onderzoeken wat er in jullie wordt aangeraakt uit jullie eigen verleden. Zo komt er werkelijk ruimte om te kijken waar jullie gezamenlijke verlangens liggen voor jullie als stel en gezin.

‘Na onze sessies voelde ik mij erg goed, veel lichter, en we hebben een oprecht geweldige vakantie gehad met mijn stiefdochter! Dat is een prachtige ontwikkeling.’ 

Voor wie is dit traject geschikt?

Dit traject is geschikt voor jou als:

 

  • je de dynamiek van jullie samengestelde gezin wilt onderzoeken en zicht wilt krijgen op waar het bij jullie misloopt;
  • je beter wilt weten wat jouw plek is in jouw samengestelde gezin;
  • je wilt weten wat er in jou aangeraakt wordt door de problemen in jullie gezin en wat je hierin te doen hebt;
  • je met je partner wilt onderzoeken wat jullie verlangen voor jullie gezin en wat jullie daarin afzonderlijk én samen te doen hebben;
  • je bereid bent om eerlijk naar jezelf te kijken.
kenmerken van een samengesteld gezin, uitdagingen stiefouderschap, rol in nieuwe gezin

Suzanne Bramante

Als moeder van een zoon en stiefmam van de twee zoons en de stiefdochter van mijn man weet ik als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn om een samengesteld gezin te vormen waarin iedereen zich erkend voelt en zijn eigen plek in kan nemen. Ik weet ook hoe kinderen kunnen lijden onder een scheiding, zeker als hun ouders maar niet met elkaar door een deur kunnen. Het vergt veel geduld en ook de bereidheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor jouw welzijn en daarmee voor je gezin als geheel.

Naast mijn persoonlijke ervaring heb ik de nodige professionele ervaring met het werken met ouders. Ik werk met deze ouders vanuit mijn ervaring als emotie-therapeut (Journey Practitioner), spiegelcoach (PresentChild), systemisch coach (familieopsteller) en Stiefcoach. In mijn sessies staat gelijkwaardigheid centraal: ik begeleid mensen in hun ontdekkingstocht naar zichzelf. Ik geef dus geen pasklare antwoorden, maar houd jullie een spiegel voor zodat jullie je eigen antwoorden en inzichten leren vinden.

Liever één of een paar losse sessies? Je bent van harte welkom!

Dit zijn de tarieven. Neem gerust contact met me op voor vragen of een afspraak.