Ik ben goed zoals ik ben: negatieve overtuigingen overwinnen

Toen ik vanochtend een wandeling door het duingebied hier in de buurt maakte, stelde ik me voor hoe hier vele jaren geleden al mensen liepen en precies hetzelfde schouwspel zagen. Alles verandert, maar de natuur niet. Op die manier herinnert de natuur ons aan het feit dat wij veranderen, groeien, ouder worden. Onze omstandigheden veranderen, maar in onze kern (onze natuur) zijn we onveranderlijk.

Je bent per definitie goed zoals je bent

De natuur is niet voor niets helend. In de natuur kom je veel makkelijker weer in contact met je eigen natuur: met wie je in essentie bent, voorbij je gedachten, voorbij wat we denken te (moeten) zijn. En op dat niveau ben je dus per definitie goed zoals je bent. Je hoeft niets te worden, want je bent al precies wat je moet zijn.

En als dat dan zo is, waarom trappen we er dan toch massaal in? In die gedachten die ons vertellen dat we er nog niet zijn, dat we iets moeten worden, dat we niet voldoen?

Afweer

Het heeft met onze primaire afweer te maken. Een kind gaat zichzelf al heel vroeg in zijn leven vertellen dat het niet voldoet, namelijk wanneer het merkt dat zijn ouders of verzorgers niet in staat zijn om in zijn primaire behoeftes van liefde, warmte en aandacht te voorzien. Dit is onvermijdelijk omdat ouders nu eenmaal per definitie niet perfect zijn en lang niet altijd precies de behoeften van het kind aanvoelen. Dit is zo pijnlijk voor een kind dat nog zo openstaat dat alle prikkels en ervaringen direct binnenkomen, dat het zich wel moet afschermen. Dit doet een kind niet door te denken ‘er is iets mis met mijn omgeving’, maar door te denken ‘er is iets mis met mij’ (zie ook mijn artikel Afweermechanismen).

Je trekt aan wat je gelooft over jezelf

Je trekt aan in het leven wat je gelooft over jezelf. Dus als jij diep van binnen gelooft dat er iets mis is met je, dan zul je precies dat ervaren. Je zult jezelf (onbewust) klein houden en ervaringen en personen aantrekken die dit bevestigen. Het leven is op die manier je spiegel.

Is het waar?

Maar als je weet dat je je gedachten niet bent en dat je vrij bent om je gedachten te kiezen, dan kun je er ook iets aan doen. In plaats van jezelf in twijfel trekken, kun je dus beter je gedachten in twijfel trekken.

Ken je Byron Katie? Zij schreef het boek Vier vragen die je leven veranderen. In haar boek deelt Byron vier simpele vragen waarmee je je gedachten en overtuigingen (wat niets anders zijn dan diepgewortelde gedachten) kunt onderzoeken:

 1. Is het waar?
 2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
 3. Hoe reageer je, hoe voel je je als je deze gedachte gelooft?
 4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

En: keer het om.

Een voorbeeld

Merk je dus bij jezelf een gedachte op als ‘ik ben een hopeloze ouder’ stel je zelf dan eens de vragen Byron Katie:

 1. Is het waar?

Is het waar dat je een hopeloze ouder bent? Neem een moment om erbij stil te staan en om te voelen of het echt waar is.

 1. Kun je absoluut weten dat het waar is?

Weet je zeker dat het waar is dat je een hopeloze ouder bent? Kun je dat 100% zeker weten? Wees heel eerlijk naar jezelf, zonder verhalen.

 1. Hoe reageer je, hoe voel je je als je deze gedachte gelooft?

Hoe voel je je als jezelf vertelt dat je een hopeloze ouder bent? Hoe behandel je jezelf? Hoe behandel je je omgeving? Merk het effect van de gedachte op voor je gevoel, je zelfvertrouwen en je relaties. Schrijf het op.

 1. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Schrijf ook op wie je zou zijn zonder deze gedachte. Hoe zou je je voelen? Wie zou je zijn?

En: keer het om.

Keer het om en vraag je af of het tegenovergestelde ook waar zou kunnen zijn. Dus: ik ben een een hele goede ouder. Kan deze gedachte ook waar zijn? Of misschien nog wel meer waar dan de oorspronkelijke? Hoe voel je als je dit tegen jezelf zegt?

Als je heel eerlijk bent naar jezelf merk je dat het tegenovergestelde net zou goed waar zou kunnen zijn en dat je je ook nog eens veel beter voelt als je deze gedachte denkt.

De kracht van herhaling

Door deze vragen regelmatig te stellen, kun je jezelf een nieuwe manier van denken aanleren. Overtuigingen en gedachten die eerst staan als een huis, brokkelen af. Het resultaat is enorm krachtig. Wat op jou als zó waar overkwam en wat je tegelijkertijd zoveel (levens)energie kostte, blijkt zijn kracht volkomen verloren te verliezen.

Affirmaties

Om het resultaat nog extra kracht bij te zetten, kun je het tegenovergestelde van jouw oude overtuiging gebruiken als affirmatie: een positieve gedachte die je meerdere malen tegen jezelf herhaalt.

Kies een gedachte die bij past en die in jou resoneert, anders werkt het niet. Dus ‘ik ben een fantastische ouder’ werkt niet als je het helemaal niet zo voelt. Een affirmatie als ‘ik ben de beste ouder die ik kan zijn’, of ‘ik ben een liefdevolle ouder’ werkt dan waarschijnlijk beter. Een affirmatie is bijvoorbeeld prima voor tijdens een wandeling, het douchen of tandenpoetsen.

Fake it till you make it

Soms blijft het gewoon best lastig om diep van binnen te geloven dat je liefde waard bent. Het beste wat je dan kunt doen is het ‘fake it till you make it-principe’ toepassen. Ga je jezelf zo behandelen alsof je het gelooft en je zult merken dat je het uiteindelijk gaat geloven.

Geef jezelf alle liefde en warmte die je zo graag van je ouders had gekregen en nu bijvoorbeeld van je partner zou willen krijgen. Laat dat warme bad vollopen voor jezelf, als is het midden op de dag. Bereid die heerlijke gezonde maaltijd voor jezelf. Gun jezelf die prachtige wandeling door de natuur. Neem dansles. Spreek af met je vrienden. Wat het ook voor jou is: doe het!

Kortom, overtuig jezelf en creëer je eigen werkelijkheid.

2 gedachten over “Ik ben goed zoals ik ben: negatieve overtuigingen overwinnen”

 1. Lieve Suzanne, echt helpend dit artikel. Mooi en overzichtelijk geschreven met goede tips om met gedachten en overtuigingen om te gaan. Het zijn verhalen…
  Ik ga het zoveel mogelijk delen
  X

  Beantwoorden

Plaats een reactie