Voorbij de angst

Het leven ten volle leven

De afgelopen jaren heb ik meer en meer de ware betekenis van het woord bewustzijnsverruiming ervaren. Ik realiseer me nu heel goed hoe ik mezelf in het verleden beperkte door mijn overtuigingen over wie ik dacht te zijn en over wie ik vond dat ik moest zijn. Veel moeilijke emoties, zoals woede (zie mijn artikel uit de vorige nieuwsbrief over dit thema) en angst hield ik er (onbewust) nog goed onder. Wat ik me al helemaal niet realiseerde was dat ik daarmee ook de pure levensvreugde waar ik nu toegang toe heb voor mezelf verborgen hield. Ik probeerde vooral de zonnige kant van het leven te leiden, maar ik negeerde een belangrijk (schaduw)deel van mezelf. Het gevolg was dat de ‘zonnige kant’ eigenlijk helemaal niet zonnig voelde. Om moeilijke gevoelens eronder te houden, was ik vaker aan het overleven dan werkelijk aan het leven.

Men denkt vaak dat ‘het leven ten volle leven’ betekent dat je vooral geniet en leuke dingen doet. Uiteraard is dat daar een onderdeel van, maar het is zeker niet alles. Het betekent namelijk in werkelijkheid dat je álles, maar dan ook álles omarmt in het leven, wat zich ook maar aandient. Dus juist ook alle ervaringen en alle emoties die ronduit shit aanvoelen.

Schaduwgevoelens

Toen mijn moeder een aantal jaren geleden ongeneeslijk ziek werd en daarna na een pijnlijk ziekbed stierf, werd ik ineens met mijn neus in al mijn schaduwgevoelens geduwd. Alles wat ik er tot dan toe onder had gehouden, kwam aan de oppervlakte. En dat was veel meer dan ik had kunnen bedenken. Ik werd wakker voor een schaduwdeel in mezelf dat ik tot dan toe niet kende. Ik wist met name niet dat er zoveel angst in mij leefde. Ik kende tot dan toe de emotie angst niet eens echt, tenminste niet bewust.

Toen ik die emotie ineens in alle heftigheid ging voelen, ging ik beseffen hoe angst mijn leven eigenlijk al die tijd had beheerst, zonder dat ik het door had. Angst voor verlies, angst voor schaarste, angst voor ziekte, angst voor de dood, verlatingsangst, het hele palet kwam langs. Hoeveel dingen had ik eigenlijk niet vermeden, genegeerd, hoeveel risico’s had ik niet proberen in te dekken om die nare emoties maar niet te hoeven voelen?

Onvoorwaardelijk alles voelen

Ik besloot het proces aan te gaan en onvoorwaardelijk alles te voelen. Doordat ik besloot niets meer voor mezelf te verbergen en de verbinding met delen aanging die ik tot dan toe vermeden had, met name dus mijn angsten, ging ik merken dat ook mijn relaties ‘echter’ werden. Mijn overlevingsmechanisme bestond er met name uit dat ik behoeftes en emoties, van mezelf maar ook van anderen negeerde, ook al voelde ik natuurlijk ergens wel dat er iets niet goed zat. Maar zolang ik mezelf voorhield dat het er niet was, hoefde ik er niets mee en liep ik geen risico iets aan te hoeven kijken waar ik me geen raad mee wist.

Verbinding in relaties

Toen ik hier eerlijk in mezelf naar ging kijken, ging ik ook dingen bespreken met mijn partner die ik eerder voor me hield, vaak uit angst voor zijn reactie, of bijvoorbeeld uit angst dat we elkaar niet zouden kunnen vinden in onze behoeftes. Ik leerde te erkennen en bij hem uit te spreken wat ik voelde en ervoer. Wat voor effect bepaalde dingen op mij hadden. Waar mijn behoeftes lagen. En zo kon er een diepere verbinding onstaan tussen ons die nu heel echt en puur aanvoelt.

Je angst in de ogen kijken

Leren mijn angsten te erkennen en werkelijk in de ogen te kijken, is, vermoed ik, het meest bekrachtigende wat ik ooit geleerd heb. Ik heb in mezelf gemerkt dat ik daarmee werkelijk de stap heb gemaakt van overleven naar voluit leven, van leven uit angst naar leven vanuit liefde. Want inderdaad, soms weet je je geen raad als je heel eerlijk kijkt naar wat er is in jou of tussen jou en iemand anders. Maar als je moedig leert zijn en eerlijk leert kijken naar wat er is, dan dienen zich op miraculeuze wijze openingen en oplossingen aan.

Dus lieve lezer, mocht je je hierin herkennen, omarm je angst als deze zich aandient. Zie het bange kind in jezelf en druk het niet langer weg. Omarm het, laat het helemaal voelen dat jij er onvoorwaardelijk bent. Het is een deel van jou en het wil gezien worden.

Meer lezen?

Afweermechanismen

Zo ga je constructief met je boosheid om

Ontdek hoe angst jouw leven beheerst

 

 

Plaats een reactie