Dit kun je leren van jaloezie

Er heerst een taboe op de emotie jaloezie. De meeste mensen geven niet graag toe dat ze weleens jaloers zijn, zelfs niet naar zichzelf. Jaloezie is not done, zo hebben we geleerd. En dat is eigenlijk jammer, want je kunt een hoop over jezelf leren als je deze emotie eens nader gaat onderzoeken.

Wanneer ben je jaloers?

Je twee soorten jaloezie onderscheiden:

  1. Het kan een gevoel van afgunst zijn voor wat een ander heeft gekregen of bezit.
  2. Het kan ook een gevoel van angst zijn om iets wat je toebehoort te verliezen. In de liefde gaat het met name om deze laatste vorm.

Wat je kunt leren over jezelf als je afgunst voelt

Wees eens heel eerlijk naar jezelf. Wat gebeurt er in jou als je bijvoorbeeld op Facebook of Instagram kijkt en allerlei prachtige dingen van anderen ziet langskomen? Maakt het succes van anderen je altijd blij of herken je de beroemde ‘steek van jaloezie’? En als je dat voelt, wat heeft dat je dan te vertellen?

1. Van buiten naar binnen

Een ding is zeker. Wat jij voelt, heeft helemaal niets met die ander te maken. Dus om te begrijpen wat het je te vertellen heeft, mag je je focus van buiten je naar binnenin jou verplaatsen. Die ander houdt je namelijk alleen maar een spiegel voor.

2. Van afgunst naar verlangen

En als je dan naar binnen gaat, dan ontdek je dat daar een verlangen zit: het verlangen om net zo te stralen of om net zoveel van jezelf te laten zien als die ander. Wat is jouw verlangen? Wil je een boek schrijven, een presentatie geven, een succesvol bedrijf hebben, iets bijdragen aan de wereld? Zo kun je dus heel veel leren over jezelf van jaloezie.

3. Voorbij de angst

En dan zit er naast het verlangen ook nog iets anders. En die combinatie maakt dat je je jaloers voelt: er zit namelijk angst. Angst om te falen. Angst voor afwijzing. Angst om niet goed genoeg te zijn. En om werkelijk bij het verlangen te kunnen komen, moet je voorbij die angst. En dat begint met de angst recht in de ogen te kijken. Volledig te erkennen dat hij er is. Je kan je angst zelfs dankbaar zijn. Want uiteindelijk heeft hij je willen beschermen.

De angst om iemand te verliezen

Zo is het ook met de tweede soort jaloezie. Uiteindelijk probeert de angst om iets of iemand (aan iemand anders) te verliezen, je te beschermen tegen dit verlies. Het ironische eraan is alleen dat het totaal niet werkt. Sterker nog, met jaloezie, oftewel gehechtheid vanuit angst, jaag je de ander juist weg omdat het benauwend werkt en onvrij voelt.

Hetzelfde geldt voor bezittingen: hoe banger je bent om iets te verliezen, hoe waarschijnlijker het is dat dat ook gebeurt. Alles wat jij aandacht geeft groeit. Dus ligt jouw focus op angst en verlies, dan is dat waarschijnlijk wat je zult krijgen.

Maak de keuze om je te verbinden vanuit liefde

Door heel bewust je angstige gehechtheid los te laten en er vervolgens voor te kiezen om je te verbinden met je verlangens en met de mensen om je heen vanuit liefde, kan de energie weer gaan stromen. En geloof me, dat maakt een wereld van verschil.

Dus denk vandaag eens na over hoe dit bij jou zit. Welke angsten mag jij recht in de ogen kijken om je vervolgens te kunnen richten op je verlangens? En welke angstige gehechtheid wil jij loslaten zodat je je kunt verbinden vanuit liefde?

Hoe ga je om met de jaloezie van een ander?

Het komt natuurlijk ook voor dat iemand anders juist jaloers is op jou. Het kan zijn dat iemand anders jou iets misgunt of bijvoorbeeld dat je last hebt van jaloers gedrag van jouw partner. Hoe ga je daarmee om?

Onthoud dat de jaloezie van een ander per definitie van die ander is. Het heeft niets met jou te maken en je mag het dus bij die ander laten. Jij bent slechts een spiegel voor die ander.

Als je er veel last van hebt, dan kun je je afvragen wat dat gevoel jou te vertellen heeft. Triggert het jouw angst voor afwijzing? Geef je je grenzen onvoldoende aan? Ben je in deze situatie trouw aan jezelf? En zo niet, aan wie of wat dan wel? Het kan simpelweg zijn dat het tijd is om iemand los te laten omdat je gezondere relaties in jouw leven wenst.

Gratis online minicursus Bewust Opruimen

Mocht het thema ‘loslaten’ je aanspreken, dan wil je je wellicht aanmelden voor mijn gratis driedaagse online minicursus Bewust Opruimen. Ik begeleid je daarin drie dagen lang en help je op te ruimen en los te laten wat je niet meer dient.

Plaats een reactie