Hoe je je doelen bereikt én geniet van de weg ernaartoe

In mijn artikel Waarom de langste weg soms echt de betere is vertelde ik hoe ik tot de conclusie kwam dat de langste weg soms echt de betere weg is als je je doelen wilt bereiken. In dit artikel geef ik je mijn 5 beste tips om je doelen te bereiken én te genieten van de weg ernaartoe.

Tip 1. Zorg dat je je doelen helder hebt!

Op het moment dat je geen helderheid over je doelen hebt, ontbreekt het je aan focus. Het resultaat is dat je gedachten en je acties alle kanten op gaan. Als ik weet dat mijn bestemming mijn huis in Wassenaar is, dan hoef ik me alleen nog maar bezig te houden met de weg ernaartoe. Dat scheelt een hoop energie. Anders blijf ik doelloos rondrijden en laat ik mijn bestemming wellicht bepalen door wat ik onderweg tegenkom. Zorg dus dat je je doelen helder hebt door regelmatig de ruimte en rust te nemen om na te denken en te voelen waar je eigenlijk naartoe wilt.

Tip 2. Gun jezelf voldoende ruimte, rust en ontspanning om inspiratie op te doen en om in een flow te komen.

Zeker als je gevoelig bent, is het super belangrijk om de tijd en ruimte te hebben om tot rust te komen, te ontdekken wat je wilt en om inspiratie op te doen. Het kan soms best eng zijn om niet meteen iets te doen of te reageren. Je voelt je soms zo opgejaagd door de snelheid van alles om je heen. Maar ga eens ontdekken wat het je oplevert als je jezelf werkelijk zeeën van tijd en ruimte geeft en vanuit die rust gaat bepalen welke kleine stapjes je op dit moment en in de toekomst kunt zetten om je doel te bereiken.

doel, doelen bereiken, genieten, hier en nu

Tip 3. Vertrouw op een goede uitkomst en sta open voor cadeautjes van het ‘universum’

De volgende stap is vertrouwen en loslaten. Je hebt je focus bepaald, je volgt je uitgestippelde pad. Nu mag je weer volledig terug met je aandacht naar het hier en nu. Wees hier, geniet van elke stap. Als je merkt dat je weer teveel met je hoofd ergens anders bent, signaleer je dat en roep je jezelf vriendelijk terug. Doe dit net zo vaak als nodig is, zonder er ook maar iets van te vinden. Als je niet aanwezig bent in het hier en nu, mis je soms subtiele cadeautjes die het leven je geeft. Een vriendin met een gouden tip (als je tenminste echt luistert), een goed blog-idee door iets wat je ziet of meemaakt (!) of hulp uit onverwachte hoek.

Tip 4. Wees flexibel

We lijden alleen als we ons verzetten tegen de werkelijkheid. Soms lopen de dingen gewoon net even anders. Als je op zo’n moment besluit dat het toch zo moet gaan zoals jij het gepland had, dan levert dat onvermijdelijk stress op. Wees dus flexibel en sta open voor het inzicht dat de situatie je geeft. Soms openen onverwachte gebeurtenissen deuren die je niet ziet als je weigert je flexibel op te stellen. Achteraf zie je vaak dat je precies gekregen hebt wat jij op dat moment nodig had.

Tip 5. Onthoud: de weg ernaartoe is een doel op zich

Het lijkt soms alsof we ons leven leiden om doelen te bereiken. Als ik later groot ben dan wil ik… twee kinderen, een huis met een tuin en een hond, een carrière, een goed inkomen en twee keer per jaar op vakantie. Er is niets mis mee om die dingen te willen, maar als erachter de gedachte schuilt dat je dán pas geluk vindt en het daarom nu niet kunt vinden, dan leef je een illusie. Het leven speelt zich altijd alleen hier en nu af en ook geluk kunnen we dus slechts hier en nu vinden. Investeer dus in dít moment. Al deze echt geleefde mooie aandachtige momenten maken bij elkaar opgeteld jouw toekomst.

 

Plaats een reactie