Waarom de langste weg soms echt de betere is

Als ik van mijn kantoor in Den Haag naar huis rijd in Wassenaar, heb ik twee opties: de kortste en vaak snelste weg via de N44 en de langere weg binnendoor via Wassenaar-Zuid. Terwijl de N44 een drukke en weinig inspirerende weg is, loopt de ander door het bos. Aan weerszijden staan hier en daar grote villa’s, maar voor de rest zie je vooral veel groen. Het is een fijne weg waarvan je tot rust komt.

De kortste of de langste?

Als ik naar huis rijd in het spitsuur twijfel ik vaak welke weg ik zal nemen: de N44 met een kans op file, maar ook een kans om sneller thuis te zijn, of de binnendoorweg. Een tijdje geleden stond ik weer voor die keus en terwijl ik eigenlijk besloten had om de binnendoorweg te nemen, schoot ik op het moment van de waarheid tóch de afslag richting de N44 in. Heel snel erna had ik er al spijt van. Ja hoor, file!

haast, ontspanning, focus, doelen bereiken, genieten

Waarom doe ik dat toch?!

Terwijl ik in de file stond, had ik wel tijd om na te denken en ik vroeg me af waarom ik eigenlijk toch zo vaak kies voor de N44. Ik bedacht me dat wat me tegenstond het idee was misschien de lange weg te hebben afgelegd, terwijl het sneller had gekund. Om die reden neem ik dus het risico om nog veel langer op een oninspirerende weg te moeten doorbrengen. Stilstaand nog wel!

Het gaat om de weg ernaartoe

Ineens besefte ik me hoe symbolisch dit allemaal was en dat ik hier lering uit kon trekken. Als ik een doel voor ogen heb, dan wil ik het en wel nu! De weg ernaar toe sla ik het liefst over. Het gevolg? Alles stagneert. Ik krijg het gevoel dat ik stilsta en misschien is dat dus ook wel zo. We hebben namelijk rust nodig om inspiratie te krijgen, om in een flow te komen, om de energie te laten stromen. Juist de ervaring van het naar een doel toewerken, ook al duurt het even, is zo belangrijk. Er is zoveel te leren onderweg en die lessen heb je nodig om je doel überhaupt te kunnen bereiken. Het is een mooi proces en we mogen ervan genieten.

Sindsdien neem ik altijd de binnendoorweg… en houd ik deze les in gedachten als ik een doel voor ogen heb.

En juist nú bereik ik mijn doelen! Lees mijn artikel met mijn 5 beste tips om je doelen te bereiken en echt te genieten van de weg ernaartoe.

2 gedachten over “Waarom de langste weg soms echt de betere is”

Plaats een reactie