Commitment in 6 stappen

Het valt soms niet mee om volledig voor iets te gaan. Om niet op te geven, ook al zitten er dingen tegen. Om geduldig te zijn. Om niet aan jezelf te twijfelen. Je niet te laten afleiden. Zeker als er veel van je gevraagd wordt. Om te vertrouwen op het proces. En om stappen te blijven zetten richting jouw doel en tegelijkertijd te ontspannen en niet een complete controlfreak te zijn.

Commitment: je verbinden aan een doel

Als jij jezelf weleens belangrijke doelen stelt, dan zul je dit vast herkennen. Dan weet ook jij hoe belangrijk commitment is. Oftewel: je echt verbinden aan je doel. Om dat te kunnen doen moeten jij en je doel aan een aantal voorwaarden voldoen. En daar wil ik het vandaag graag over hebben.

1. Vraag je af of het belangrijk genoeg is

Je kunt je pas echt verbinden aan een doel als het belangrijk genoeg voor je is. Het gaat namelijk helemaal niet om het doel! Het gaat hem om de vraag: besteed ik mijn tijd aan die dingen die ik het allerbelangrijkst vind? Als het verlangen groot genoeg is, dan gaat de rest bijna vanzelf. Denk dus aan een belangrijk doel voor jou dit jaar. Wat is het verlangen dat erachter zit? Of juist andersom: welk doel kun je koppelen aan een groot of klein verlangen dat je koestert?

Soms balen we dat we iets niet voor elkaar krijgen ondanks dat we het zo belangrijk vinden. De vraag is dan: vind ik het echt belangrijk genoeg? En zo ja: geef ik het ook de prioriteit die het verdient?

2. Geef iets anders (tijdelijk) op

Vaak moet je bereid zijn om andere dingen (tijdelijk) op te geven als je iets wilt bereiken. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk doen. En om je ergens echt aan te kunnen verbinden, heb je focus nodig. Ik heb tijdenlang geprobeerd een heleboel dingen tegelijk te doen en ik kan je vertellen, dat ging voor geen meter. Wat kun jij tijdelijk opgeven om meer focus te hebben?

3. Werk aan je (zelf)vertrouwen

Het is belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Dat je diep van binnen weet dat het mogelijk is, dat je het in je hebt. En ondanks dat dat vertrouwen soms even een knauw krijgt, moet het sterk genoeg zijn om toch weer verder te gaan.

Voel je je onzeker en zie je het even helemaal niet meer zitten? Herinner jezelf aan het verlangen en kijk welke kleine stap je vandaag nog in de richting van je doel kunt zetten. Doe het meteen! Kijk eens hoe je je daarna voelt. Of deel je onzekerheid met een vriendin van wie je weet dat ze goed is in peptalk!

4. Durf te investeren

Dan is er nog de bereidheid nodig om te investeren in de vorm van tijd, geld of energie. Dat kan spannend zijn want wie investeert kan ook iets verliezen. Het helpt dan om je te realiseren dat als je iets verliest, je altijd ook iets wint. Zelfs als iets op niks uitloopt, leer je er een heleboel van. En dat helpt je dan weer om meer succes te hebben in de toekomst. 🙂

5. Oefen geduld en wees flexibel

Tot slot is er geduld nodig en de flexibiliteit om je doelen wat bij te stellen als dat nodig blijkt. Sommige dingen (en wijzelf ook) hebben nu eenmaal tijd nodig om te groeien. En met de tijd komen ook inzichten die ertoe leiden dat een plan wellicht wat bijgesteld mag worden. Als je dan teveel vasthoudt aan het oorspronkelijke plan, zit je jezelf alleen maar in de weg.

Mijn doelen dit jaar

Ook ik heb een aantal belangrijke doelen dit jaar. Zo wil ik onze voor- en achtertuin gaan aanpakken (en ooh wat is dat hard nodig!) en op zakelijk gebied wil ik een prachtige online omgeving gaan maken om mijn cliënten nog beter te kunnen helpen. Het lijkt me fantastisch om in die vorm verdieping te kunnen bieden aan de trajecten. Ook zie ik mezelf daarnaast al helemaal in mijn prachtige tuin zitten te genieten! Met mijn verlangens zit in ieder geval wel goed!

6. Deel het met anderen

En de reden waarom ik mijn eigen grote doelen met jou deel is dat als je ze nu eenmaal uitspreekt, je ook nog zoiets hebt als een ‘sociale controle’. Want wat als mijn tuin er over 6 maanden nog steeds zo pierig bij staat als nu? Het helpt toch wel om een stok achter de deur te hebben.

En jij?

Dus misschien vind je het leuk om je eigen doelen even te testen aan de hand van deze 5 punten en nu vast wat mensen in je omgeving op de hoogte brengen van jouw belangrijkste doel.

Ik zal je op de hoogte houden van mijn ontwikkelingen.

Meer lezen?

Hoe je je doelen bereikt én geniet van de weg ernaartoe

Visie: waar ga jij voor in 2018?

Plaats een reactie