Kijk naar het nieuws en de wereld lijkt op zijn kop te staan. De klimaatcrisis, waaronder de branden in Australië, de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, maar ook bijvoorbeeld de verharding van de discussie rondom vaccinatie.
Op veilige afstand
Natuurlijk is het niet alleen van deze tijd. Crisissen, oorlogen en strijd zijn van alle tijden. Toch hebben we velen van ons een lange tijd in de veronderstelling geleefd dat deze dingen zich alleen op veilige afstand van ons bevonden. Dat ze ons niet konden raken en misschien leven we hier in Nederland nog steeds wel een beetje in die veronderstelling.
Alles kan morgen anders zijn
En ook al beïnvloeden deze dingen misschien niet direct jouw leven op dit moment, het leven is natuurlijk per definitie onzeker en veranderlijk. Je kunt ziek worden, je baan kwijtraken of een dierbare verliezen. Alles kan morgen ineens anders zijn.
Hoe ga jij met die onzekerheid om?
Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan hoe jij omgaat met deze onzekerheid. Creëer jij voor jezelf een illusie van zekerheid of kun je de onzekerheid omarmen? Ben je in gevecht tegen de veranderlijkheid van het leven of ga je mee met de stroom? Lukt het je om adekwaat te reageren op onverwachte wendingen of verstijf je juist?
Op angst gebaseerde patronen
De meesten van ons zitten vast in op angst gebaseerde patronen. Angst is onze pimaire afweer, kortom, de eerste manier waarmee wij ons leren afschermen voor potentiële pijn. Angst creëert namelijk een soort alertheid in ons, een gevoel van controle. Het creëert de illusie dat we kunnen vluchten of vechten, oftewel, dat er een oplossing voor handen is op een moment van dreigend gevaar.
Dat kan natuurlijk soms daadwerkelijk het geval zijn. Als iemand je bijvoorbeeld met een mes bedreigt, is vluchten of vechten een mogelijkheid en een goede oplossing.
Illusie
Toch is het in de meeste gevallen waarin wij angst voelen vechten of vluchten helemaal geen optie en creëert het dus slechts een illusie van controle waarmee we vermijden de onderliggende pijn te voelen. Het legt ons lam en belet ons daarmee om adekwaat te handelen. Het belet ons ook om in contact te zijn met ons diepste zelf, onze diepste verlangens.
Van angstbewustzijn naar liefdesbewustzijn
Wat wij en onze wereld op dit moment nodig hebben is adekwaat handelen vanuit liefde, voorbij de angst. En wat daarvoor nodig is, is je op angst gebaseerde patronen doorzien en je angsten in de ogen kijken.
Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Dus denk eens aan iets wat jou angst inboezemt. Stel je levendig voor dat juist dit gebeurt.
Hoe voel je je? Open je helemaal voor de emotie en schrijf het op. En stel jezelf dan de vraag: wat is het ergste wat er dan kan gebeuren? Hoe voel je je? Open je weer voor de emotie. Stel jezelf wederom de vraag: wat is het ergste wat er dan kan gebeuren?
Ga hier net zolang mee door tot je alles doorvoeld hebt. Ervaar dan wat er overblijft. Wie ben jij zonder al deze emotie, zonder dat waar je zo aan vasthield, zonder de gedachten die dit alles in je opriep?
En wat kan er van daaruit onstaan?
Ik ben benieuwd naar je ervaring! Je kunt hem hieronder plaatsen.
Zo mooi geschreven Suzanne en ik raad iedereen aan om deze oefening te doen. Het is helpend te beseffen dat angst vooral een afweermechanisme is.