Rommel zal er altijd zijn! Het hoort onvermijdelijk bij het natuurlijke proces van het leven van afbraak, verval en wanorde. Een bloem bloeit, verwelkt en sterft af om zo weer ruimte te maken voor nieuw leven en nieuwe groei. Op dezelfde manier maken wijzelf deel uit van dit proces van dood en (weder)geboorte. Op het moment dat je dit kunt accepteren en je als het ware kunt overgeven aan dit proces, kom je makkelijker in een flow en wordt ook loslaten en opruimen gemakkelijker.
Wanneer kun je iets definiëren als rommel?
Rommel kun je definiëren als alles wat je om je heen verzameld hebt dat waardeloos is, zijn waarde verloren heeft, of gewoon ordeloos door elkaar ligt. Rommel kan allerlei vormen aannemen. Zo heb je fysieke rommel, bijvoorbeeld in de vorm van spullen die we bezitten. Maar je hebt ook niet-fysieke rommel. Denk aan taken of verplichtingen waar we nog iets mee moeten/willen en die ergens op een to-dolijst staan of als gedachten in hoofd rondspoken. Maar ook hardnekkige gedachten in de vorm van overtuigingen of vastgezette emoties die af en toe getriggerd worden kun je beschouwen als rommel die je zeker niet moet onderschatten.
Als het oude niet opgeruimd wordt, is er geen ruimte voor het nieuwe
Wat deze dingen met elkaar gemeen hebben, is dat ze ons flink kunnen belemmeren. Als er ergens chaos heerst, dan is het tijd om het aan te pakken en te bekijken waar die wanorde nu eigenlijk over gaat. Als iets je niet meer dient, is het tijd om het los te laten. Eerder is er geen ruimte voor iets nieuws.
5 redenen om op te ruimen
De negatieve gevolgen van al deze soorten rommel kunnen enorm zijn zonder dat je het je realiseert. Ik zet de belangrijkste hier voor je op een rijtje:
1. Rommel kost bergen energie
De meeste mensen realiseren het zich niet zo, maar we zijn energetisch verbonden aan de spullen die we bezitten. We zeggen niet voor niets soms dat we ‘gehecht’ zijn aan bepaalde spullen die we maar moeilijk kunnen weggooien. Er gaat heel veel van onze energie naar wat we om ons heen verzamelen. Als we dus veel rommel hebben, gaat daar veel energie naartoe. Dat geldt voor niet-fysieke rommel net zo goed als voor fysieke rommel!
2. Rommel houdt je gebonden aan het verleden
Als onze aandacht en energie gaat naar gedachten, overtuigingen, emoties en spullen uit het verleden, dan zijn we niet met onze aandacht in het hier en nu. En het is in het hier en nu waar groei en positieve verandering plaatsvindt, waar echte verbinding met jezelf en met elkaar mogelijk is. Genoeg reden dus om los te laten!
3. Rommel zorgt ervoor dat je het overzicht verliest en niet meer duidelijk voor ogen hebt wat je wilt
Als je eenmaal veel rommel om je heen verzameld hebt, is het lastig om nog overzicht te hebben. Het vertroebelt je blik op wat jij belangrijk vindt in het leven. Immers, je kiest niet bewust voor de dingen die jij graag in je leven wilt. Het wordt daarnaast ook onmogelijk om te zien waar je voor wilt gaan.
4. Rommel zorgt voor inefficiëntie en uiteindelijk voor uitstel
Stel je voor, je wilt een fotolijst ophangen. Na lang zoeken en eindelijk de boor en een potlood met punt te hebben gevonden, kom je erachter dat je geen pluggen hebt. Hup even naar de winkel maar! Fietssleutel weg. Na alle jassen en tassen te hebben afgezocht, vind je uiteindelijk je sleutel. En als je buiten staat, bedenk je je dat je band nog steeds lek is. Vergaat de zin je al? Rommel kost tijd, werkt demotiverend en leidt niet zelden tot uitstel.
5 Rommel maakt somber
En als je alle bovenstaande gevolgen bij elkaar optelt dan snap je dat rommel tot neerslachtigheid leidt. Je bent moe, kunt niks vinden, weet niet wat je wilt en krijgt niks voor elkaar. Maar het mooie is: zoals rommel somber maakt, zo maakt opruimen blij. Voel je je dus een beetje down, dan helpt het enorm om eens goed de bezem door je huis te halen en een klus aan te pakken die al veel te lang is blijven liggen!
Wat ga jij vandaag opruimen? 🙂
Wil je een beetje hulp of inspiratie? Volg mijn gratis online mini-training!